EAST VILLAGE LOFT | East Village, New York, NY

Family Room

Family Room

The East Village Loft* was originally part of a hospital building overlooking NYC’s historic St. Mark’s Church. Aaron worked to reconfigured and renovate this spacious loft to highlight the expansiveness of the original structure. After entering the apartment via a large foyer, one passes through two large framed portals delineating the private bedrooms accessed from the hallway from the main living area beyond. The kitchen, seating and dining areas are all combined in this spacious great room, with a new study/guest bedroom behind metal and glass doors off to the side.

The Owners and their designer Harriette de Swaan Arons were heavily involved in discussions of interiors concepts, with the team eventually settling on a simple palette of dark wood floors and white painted walls and cabinetry, with select statement pieces like the dining light fixture, the metal and glass partition, and the low slung living room furniture. New air-conditioning and audio-visual systems are carefully coordinated to create minimal visual intrusion so as not to take away from the clean effect.  Surrounded by the city beyond, the great room is now the center of activity for the owners and their guests.

Entry Foyer

Entry Foyer

Family Room with Study beyond

Family Room with Study beyond

Dining Room and Kitchen

Dining Room and Kitchen

Dining Room

Dining Room

LOCATION: East Village, NYC ARCHITECTURE: Shadow Architect, P.C. INTERIOR DESIGN: Aaron Vanderpool, Shadow Architect, P.C. and Harriette de Swaan Arons GENERAL CONTRACTOR: Ducat Construction PHOTOS: Elizabeth Lippman

Kitchen island

Kitchen island

Master Bathroom

Master Bathroom

Powder Room

Powder Room

Study / sitting nook

Study / sitting nook

View of St. Mark's church

View of St. Mark's church

Cabinetry detail

Cabinetry detail

Metal door detail

Metal door detail

*work done while at Shadow Architect, P.C.